Al Andalus

Al Andalus

In samenwerking met het Amsterdams Andalusisch Orkest organiseerde Amsterdam United op dinsdag 7 april een evenement over de rijkdom van de geschiedenis van Andalusië. De regio heeft grote impact gehad op de wereldgeschiedenis en is tijdlang het toonbeeld geweest van superdiversiteit en een vreedzame samenleving. In deze avond vol muziek, poëzie en lezingen zullen we kijken hoe het superdiverse Andalusië van vroeger een inspiratiebron kan zijn voor een superdiverse universiteit en samenleving van nu.

Diversiteit in het curriculum
De invloed van de dichters, wetenschappers en politici is nog steeds voelbaar in hedendaags Europa. Toch blijft deze kant van de geschiedenis vaak onderbelicht. Wetenschappers als al-Zahrawi, àl-Zargali en Maimonides hebben grote bijdragen geleverd aan de geneeskunde, filosofie en andere disciplines. Hoe kan het dat heden ten dage dit niet is opgenomen in het curriculum van universiteiten? Middels dit event willen we graag uitdragen dat deze periode in Zuid-Spanje een belangrijke tijd is geweest in de Europese geschiedenis en dat dit meer erkenning verdient.

Diversiteit in de stad
Daarnaast wordt Andalusië geroemd om het feit dat de drie monotheïstische geloven in relatieve vrede met elkaar samenwoonden. De nadruk lag voornamelijk op culturele en wetenschappelijke uitwisseling, ongeacht religieuze of etnische afkomst. Het Andalusië van vroeger kan dienen als inspiratie en voorbeeld voor hedendaagse samenlevingen. De geschiedenis van Andalusië laat duidelijk zien hoe superdiversiteit kan bijdragen aan maatschappelijke vooruitgang.

Sprekers:
– Mohamed Aadroun
Mohamed is een verhalenverteller in hart en nieren met een passie voor Al Andalus. Hij is conceptontwikkelaar bij het Amsterdams Andalusisch Orkest, welke is opgericht als platform om het Andalusisch erfgoed weer tot leven te brengen. Mohamed bestudeert literatuur over Andalusië en legt verbanden met het heden. Hij draagt de betekenis van het Andalusische repertoire voor aan het publiek in het Nederlands en steekt de voordrachten in een hedendaags jasje. Het publiek is deze avond door Mohamed meegenomen naar de verlichte straten van Cordoba en de avonturen van Ibn Battouta in Madagascar.

– Oskar Verkaaik
Oskar is associate professor in antropologie aan de UvA. Hij is onderdeel van de programmagroep Globalising Culture and the Quest for Belonging en doet momenteel onderzoek naar religieuze architectuur, in het specifiek naar nieuw gebouwde moskeeën in Europa. Hij heeft onder andere onderzoek gedaan in Andalusië naar hoe moslims daar omgaan met de erfenis van Al Andalus en hoe dit zich weerspiegelt in de moskeeën. Op deze avond heeft Oskar verteld over hedendaags Andalusië en zo de link leggen tussen het Andalusïe van vroeger en nu.

Spoken Word:
– Khadija Al Mourabit
Khadija is de voorzitter van Amsterdam United, studeert filosofie en brein & cognitie aan de UvA en. Daarnaast is Khadija ook dichter. Ze dicht in het Nederlands, Engels en Tamazight (Berbers). Khadija heeft als spoken word artiest opgetreden bij verschillende poëziefestivals, zoals het festival Winternachten. Tijdens het Al Andalus evenement heeft zij een stuk van haar poëzie voordragen.

Muziek:
– Amsterdams Andalusisch Orkest
Het Amsterdams Andalusisch Orkest is een initiatief dat drie jaar geleden is opgezet en staat voor het muzikaal erfgoed van Andalusië. Het orkest vertelt het verhaal van Al Andalus en de betekenis voor onze samenleving via muziek. Op deze avond is het publiek door het orkest meegenomen op een muzikale reis door Andalusië.

 

Datum? Dinsdag 7 april 2014 om 19.30 uur (inloop vanaf 19.00 uur)
Waar? De Doelenzaal, Universiteitsbibliotheek, Singel 425

Leave a Reply

Your email address will not be published.